4 tips om de relatie met je partner gezond te houden tijdens de corona-crisis
Het zijn andere tijden. Relaties kunnen flink op de proef worden gesteld, doordat je veel meer thuis bent dan gewoonlijk. Veel mensen werken thuis, sportscholen en verenigingen zijn gesloten en er is minder (fysiek) contact met vrienden en familie.
Onzekerheid, spanning en stress
Onzekerheid over het behoud van werk of inkomsten zorgt ook voor spanning en stress. Niemand heeft ervaring met deze nieuwe situatie en het is ook niet bekend hoe lang deze periode gaat duren. Wat kun je doen om spanningen en relatieproblemen te voorkomen? En wat kun je doen als de spanningen toch ontstaan?
1. Vraag wat de gevoelens van je partner zijn
Het coronavirus is ongekend, niet alleen op maatschappelijk en economisch niveau, maar voor je relatie is dit waarschijnlijk een nieuwe ervaring. Ga er dus niet vanuit, dat de andere persoon dezelfde gevoelens en gedachten heeft. Niet iedereen ervaart gevoelens van stress, angst of somberheid. Sommigen kunnen zich juist heel goed herpakken tijdens een crisis. Iedereen gaat anders met de situatie om. Voer een open en duidelijke dialoog en vul niet zelf in wat je partner denkt, maar vraag ernaar zodat er geen irritaties en misverstanden ontstaan.
2. Blijf communiceren
Als de spanningen hoog oplopen, kan het moeilijk zijn om een open dialoog te blijven houden, vooral als je gevoelens van angst, frustratie of stress hebt. Als je dit soort emoties ervaart, probeer ze dan te benoemen en let op je reactie naar je partner.
Geef jezelf de gelegenheid om je partner te vertellen, dat je het moeilijk hebt en dat je misschien anders dan gebruikelijk reageert. Communiceren is de sleutel. Ga ook uit van jezelf, en probeer niet de schuld bij de ander te leggen. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik voel veel stress, waardoor ik het niet verdraag dat je zo hard in de telefoon praat’ in plaats van ‘Doordat jij zo hard praat in de telefoon, heb ik daar last van.’
En als je je irriteert aan je partner, spreek het zo snel mogelijk uit. Krop het niet op, maar heb ook wat geduld. Ieder mens reageert anders op stress situaties.
En als je toch boos wordt of iets zegt waar je later spijt van hebt, los het probleem dan goed op. Praat erover met je partner, leg het uit, bied je excuses aan als dit nodig is en maak het weer goed. Maak ook op een rustig moment een plan hoe je zo’n escalatie de volgende keer voorkomt of minder heftig maakt.
3. Zet grote issues in de wacht
Het is nu belangrijk om een nieuw ritme te vinden en deze periode goed door te komen. Vermijd als het kan grote en moeilijke gesprekken en zet deze in de wacht, totdat je leven weer in een wat rustiger vaarwater terecht is gekomen.
Je hebt misschien ouders of andere familieleden met gezondheidsproblemen, kinderen die opgevangen moeten worden of je werk moet anders georganiseerd worden. Probeer te begrijpen dat jij of je partner prioriteit moet geven aan dit soort belangrijke zaken.
4. Zorg ervoor dat je niet de hele tijd werkt
Als je werkt vanuit huis, probeer een nieuwe dagelijkse routine vast te stellen. Ritme geeft houvast. Zorg dat je pauzes inlast voor koffie, thee en maaltijden. Als je een tuin hebt, ga dan naar buiten voor een zuurstofpauze en probeer te bewegen. Werk niet alle uren van de dag.
Probeer je ‘werk leven’ te scheiden van je ‘thuis leven’. Maak een tijdschema voor je werk, vrije tijd, en de huishoudelijke werkzaamheden (zoals boodschappen, schoonmaken en koken). Vind ook tijd om ontspannende activiteiten samen te doen, zodat je iets hebt om te delen, zoals een wandeling maken, muziek luisteren of een film kijken.
Heb je vragen of heb je behoefte aan professionele hulp, neem gerust contact met ons op. Onze ervaren psychologen helpen je graag! En natuurlijk geven wij ook online sessies, zodat je de deur niet uit hoeft.