Over trauma behandeling
Wat kan je helpen als je een schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt? Allereerst is het belangrijk dat je tot rust komt en dat je van familie of vrienden steun krijgt. Soms kan het helpen om over de traumatische gebeurtenis te praten, maar dat hoeft niet altijd. Dat is heel persoonlijk. Soms is het namelijk te moeilijk of te emotioneel om er over te praten en heb je even tijd nodig om het te verwerken. In veel gevallen helpt het om je dagelijkse ritme na enige tijd weer op te pakken. Dit zorgt voor afleiding.
Meestal is de schok na een traumatische gebeurtenis van korte duur en pak je met ondersteuning van je familie en vrienden het dagelijks leven weer op. Maar je kunt ook klachten ontwikkelen, zoals nachtmerries, vermijdingsreacties, paniekaanvallen, stemmingswisselingen of problemen met concentreren. Als deze klachten niet vanzelf verdwijnen, is behandeling aan te bevelen.
Trauma therapievormen
Een psycholoog kan tijdens de gesprekken verschillende vormen van therapie toepassen. De meest gebruikte therapieën bij een trauma zijn cognitieve gedragstherapie en EMDR.
Hoe werkt cognitieve gedragstherapie bij een trauma? Het uitgangspunt is dat je gedachten van invloed zijn op je gevoelens en je gedrag. Cognitieve gedragstherapie helpt je om je denkpatronen te veranderen. Je leert anders over de gebeurtenis na te denken. Bijvoorbeeld dat het niet jouw schuld is of dat er niet overal gevaar dreigt. Je leert niet alleen om positiever te denken, maar je leert ook realistischer en evenwichtiger te denken. Hierdoor kun je de negatieve spiraal van gedachten, gedrag en gevoelens doorbreken. Het doel is dat je traumatische klachten afnemen en eventueel vermijdingsgedrag verdwijnt.
Een trauma is ook goed te behandelen met EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Door middel van oogbewegingen ben je tegelijkertijd bezig met het heden en het verleden. En dat blijkt een erg succesvolle therapie om vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. Zonder uitgebreide gesprekken en in relatief korte tijd. Na een intense eerste sessie werken we met positieve stappen weg van het traumatische moment.
Ook lichaamsgerichte therapie (ademhalings- en ontspanningsoefeningen) kan ter ondersteuning worden ingezet om je trauma te behandelen.
Het is mogelijk dat één vorm van therapie wordt toegepast, maar een combinatie van verschillende therapievormen is ook een goede optie. In het begin van het behandeltraject overleg je samen met de behandelend psycholoog welke therapievorm het beste bij jou en je klachten past, en waar jij je gemakkelijk bij voelt. Op die manier wordt de behandeling op maat gemaakt, zodat je je door ons gezien, gehoord en geholpen voelt.
Contact Psychologen Amsterdam
Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van je trauma? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen
Onze specialisten op het gebied van Trauma behandeling
Gerelateerde onderwerpen
EMDR
De afkorting EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een effectief bewezen behandelmethode.
Cognitieve gedragstherapie
In cognitieve gedragstherapie wordt het gedrag én de gedachten die de problemen in stand houden, besproken en behandeld.
Paniekaanvallen behandeling
Als je last hebt van paniekaanvallen en je bent steeds bang voor een volgende aanval, dan is het verstandig om professionele hulp te zoeken.
Wat bieden wij?
Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam
Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom.
Wij zijn er om jou te helpen.
Wat bieden wij?
Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam
Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.
Vergoedingen
Hoeveel betaal je zelf?
Geen wachttijden
Bij ons kun je meteen terecht
Blended Care
Onze effectieve eHealth aanpak
Ben je hier voor de eerste keer?
We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan
Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie
Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt
Vergoedingen
Hoeveel betaal je zelf?
Geen wachttijden
Bij ons kun je meteen terecht
Blended Care
Onze effectieve eHealth aanpak
Ben je hier voor de eerste keer?
We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan
Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie
Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt
Klanten vertellen
Reacties cliënten
Zorgkaart NL
Ervaringen cliënten
Nieuws
Artikelen, video’s en nieuws