Afspraak maken
Copyright © 2023 Psychologen Amsterdam
Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie die gericht is op relaties tussen mensen. Met het systeem wordt alles bedoeld wat een belangrijk onderdeel van je leefwereld vormt: gezin, familie, school, vriendenkring, werk, etc. In ieders leefwereld beïnvloeden mensen elkaar: gedachten, gevoelens, verwachtingen en gedragingen ontstaan in wisselwerking met anderen uit de omgeving. Dit is een complex proces waarbij misverstanden en problemen kunnen ontstaan: partners kunnen ruzie krijgen over tegenstrijdige wensen en verlangens, een kind kan schoolangst ontwikkelen na de echtscheiding van ouders of een gezin worstelt met de ziekte van een gezinslid of psychische problemen.
Een systeemtherapeut focust op de manier waarop mensen met elkaar omgaan en communiceren, maar ook op de mogelijke invloed van omgevingsfactoren zoals school, werk, buurt, religie en cultuur. Vaak is ook sprake van patronen die zich door de generaties heen kunnen herhalen. Samen onderzoeken wij waar je klachten of problemen mee te maken hebben en wanneer het zinvol is voor de behandeling kunnen belangrijke personen uit je systeem uitgenodigd worden bij de gesprekken. Niet het zoeken naar oorzaken staat daarbij centraal, maar het zoeken naar mogelijkheden.
In de gesprekken kan de nadruk liggen op het veranderen van de omgang met elkaar of op het veranderen van de manier waarop jullie tegen het probleem aankijken. Een systeemtherapeut staat niet alleen stil bij problemen, maar heeft ook oog voor de veerkracht van een systeem en stimuleert je bij het zoeken naar eigen oplossingen.
Bij systeemtherapie worden de krachten gebundeld. Niet alleen jijzelf spant je in voor een gewenste verandering, jouw omgeving doet hier aan mee. In tegenstelling tot wat veel mensen vrezen, is de bereidheid van familieleden om bij de behandeling te worden betrokken, vaak groot. Het blijkt ook dat mensen sneller uit de problemen komen met een therapie die aandacht heeft voor de hele context waarin je leeft.
Door vroegtijdige systeembehandeling, kan de impact voor familieleden beperkt worden en kan vaak voorkomen worden dat zij ook klachten ontwikkelen. Systeemtherapie kan voorkomen dat gezinnen of delen van gezinnen (verder) uit balans raken.
Relatie– en gezinstherapie zijn de meest bekende vormen van systeemtherapie. Hierbij worden alle betrokkenen vrijwel vanaf het begin erbij gehaald en proberen we te groeien naar een betere manier van omgang met elkaar. Maar bijvoorbeeld ouderbegeleiding of individuele systeemtherapie is ook mogelijk.
Heb je behoefte aan hulp of of heb je gewoon een vraag over systeemtherapie? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen
Als één van de gezinsleden last heeft van een probleem, kan dat effect hebben op de rest van het gezin. Bij gezinstherapie worden alle gezinsleden vaak al vanaf het begin bij de therapie betrokken.
Als je merkt dat je steeds in dezelfde conflicten terechtkomt en er samen niet goed uit komt, is het tijd om hulp te zoeken bij een ervaren relatietherapeut.
EFT is een vorm van relatietherapie, waarbij de emoties en behoeftes van beide partners en de liefde centraal staan. We onderzoeken samen waarom het steeds misgaat tussen jullie.
Wat bieden wij?
Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom.
Wij zijn er om jou te helpen.
Wat bieden wij?
Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.
Hoeveel betaal je zelf?
Bij ons kun je meteen terecht
Onze effectieve eHealth aanpak
We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan
Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt
Hoeveel betaal je zelf?
Bij ons kun je meteen terecht
Onze effectieve eHealth aanpak
We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan
Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt
Reacties cliënten
Ervaringen cliënten
Artikelen, video’s en nieuws