Afspraak maken
Copyright © 2023 Psychologen Amsterdam
Veel mensen hebben tijdens hun leven maar één of twee paniekaanvallen, en het probleem verdwijnt meestal wanneer een stressvolle situatie eindigt. Maar als je terugkerende, onverwachte paniekaanvallen hebt en lange periodes in constante angst leeft voor een volgende aanval, dan heb je mogelijk last van een paniekstoornis.
Als je last hebt van een paniekstoornis heb je serieuze klachten, die de kwaliteit van je leven ernstig belemmeren. Een paniekstoornis verdwijnt haast nooit vanzelf en het is verstandig om professionele hulp te zoeken. Een paniekstoornis is niet iets om je voor te schamen. Helaas gebeurt dat nog wel eens, waardoor mensen lang wachten voordat ze professionele hulp gaan zoeken. Vaak pas als de dagelijkse problemen, die ze door hun paniekaanvallen ondervinden, al veel erger zijn geworden.
Paniekaanvallen zijn goed te behandelen. Om te beginnen onderzoeken we wat voor soort paniekaanvallen jouw leven beheersen en wat jouw klachten zijn. Afhankelijk daarvan stellen wij een behandeling voor die bestaat uit:
Wij leren je hoe je lichamelijke reacties kunt herkennen. En hoe je die reacties kunt beïnvloeden met ademhalingsoefeningen en andere oefeningen. Afhankelijk van jouw situatie doorbreken we bepaalde patronen, zoals vermijdingsgedrag, drinkgedrag, vluchtgedrag, gebruik van medicijnen of hard werken.
Door de behandeling nemen de paniekaanvallen, de lichamelijke klachten, het piekeren en tobben af en verbetert de slaap. Vermijdingsgedrag vermindert eveneens.
Een psycholoog kan tijdens de gesprekken verschillende vormen van therapie toepassen. De meest gebruikte therapie bij paniekaanvallen is cognitieve gedragstherapie.
Cognitieve gedragstherapie richt zich op het veranderen van ongezonde denk- en gedragspatronen die de angst en paniekaanvallen in stand houden. Je leert hoe je deze schadelijke patronen kunt doorbreken en veranderen, zodat je minder paniek ervaart. Je leert ook factoren te identificeren die bijdragen aan je paniekgevoelens.
Cognitieve gedragstherapie kan ook exposure-therapie omvatten, waarbij je onder begeleiding van een psycholoog geleidelijk blootgesteld wordt aan het object of de situatie die je paniekgevoelens veroorzaken. Hierdoor bouw je vertrouwen op, waardoor je na verloop van tijd de situatie en de angstsymptomen beter kunt beheersen.
Als je paniekstoornis is veroorzaakt door een traumatische gebeurtenis, dan kan de paniek ook goed behandeld worden met EMDR therapie. Tijdens de behandeling denk je terug aan de schokkende gebeurtenis, terwijl je met je ogen de vinger van de therapeut volgt. Het ‘werkgeheugen’ wordt hiermee belast, waardoor de traumatische herinnering naar de achtergrond verdwijnt en je paniekgevoelens afnemen.
Ook ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen ter ondersteuning worden ingezet om je paniekaanvallen te leren verminderen.
Het is mogelijk dat één vorm van therapie wordt toegepast, maar een combinatie van verschillende therapievormen is ook een goede optie. In het begin van het behandeltraject overleg je samen met de behandelend psycholoog welke therapievorm het beste bij jou en je klachten past, en waar jij je gemakkelijk bij voelt. Op die manier wordt de behandeling op maat gemaakt, zodat je je door ons gezien, gehoord en geholpen voelt.
Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van je paniekaanvallen? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen
In cognitieve gedragstherapie wordt het gedrag én de gedachten die de problemen in stand houden, besproken en behandeld.
De afkorting EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een effectief bewezen behandelmethode.
Lichaamsgerichte therapie is een vorm van psychotherapie waarbij het lichaam centraal staat.
Wat bieden wij?
Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom.
Wij zijn er om jou te helpen.
Wat bieden wij?
Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.
Hoeveel betaal je zelf?
Bij ons kun je meteen terecht
Onze effectieve eHealth aanpak
We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan
Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt
Hoeveel betaal je zelf?
Bij ons kun je meteen terecht
Onze effectieve eHealth aanpak
We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan
Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt
Reacties cliënten
Ervaringen cliënten
Artikelen, video’s en nieuws