Afspraak maken
Copyright © 2023 Psychologen Amsterdam
In je relatie met anderen, privé of op het werk, ben je vaak onbewust bezig om je eigen gedrag (en dat van anderen) te interpreteren en te bedenken wat de achterliggende gedachten, gevoelens, wensen of bedoelingen van het gedrag zijn. Dit wordt mentaliseren genoemd.
Het gaat er dus om dat je herkent en begrijpt wat je voelt, denkt of fysiek ervaart, en waarom je je gedraagt zoals je doet. Tegelijkertijd draait mentaliseren om dat je je kunt voorstellen wat andere mensen voelen en denken en waarom ze zich op een bepaalde manier gedragen. En dat je je realiseert dat niet alle mensen op dezelfde manier denken, voelen of reageren.
Je bent je niet altijd bewust van je eigen gedrag en je reageert onbewust op bepaalde situaties. Wanneer je mentaliseert, onderzoek je bewust je eigen gedrag (of dat van een ander) en vraag je je af welke gedachten en emoties hiertoe hebben geleid. Je vraagt je bijvoorbeeld af:
Mentaliseren vergemakkelijkt relaties en heeft een belangrijke interpersoonlijke functie, omdat het je helpt om passend op de ander te reageren. Als je het gedrag en de bijbehorende emoties van een ander kunt herkennen, kun je door te mentaliseren je houding, gezichtsuitdrukking en toon daarop aanpassen. Mentaliseren maakt je sociale omgeving ook voorspelbaarder, omdat het je helpt te anticiperen en begrijpen wat mensen doen en waarom ze op een bepaalde manier reageren.
Als je geen of onvoldoende inzicht hebt in je eigen gevoelens en die van anderen, kun je moeite hebben met het in goede banen leiden van je emoties en gedrag en met het juist interpreteren van het gedrag en gevoelens van anderen.
Het kan zijn dat je de bedoeling achter het gedrag van anderen niet begrijpt en impulsief en ongepast reageert. Hierdoor kan het contact met je collega’s, familie of vrienden minder goed verlopen of kan het gebeuren dat je je niet helemaal begrepen voelt.
Dit kan leiden tot misverstanden, irritaties, onbegrip, wantrouwen of frustratie. Het kan ook een negatieve impact hebben op je zelfbeeld of het kan leiden tot stemmingswisselingen.
Mentalisatie bevorderende therapie (MBT) is een vorm van psychotherapie die tot doel heeft je vermogen om te mentaliseren te verbeteren, dat wil zeggen om je eigen gedachten, gevoelens en intenties en die van anderen beter te begrijpen en te interpreteren.
Het helpt je om na te denken voordat je reageert op je eigen gevoelens of op de waargenomen gevoelens van anderen. Het helpt je ook om te voorkomen dat je de bedoelingen van iemand anders verkeerd interpreteert, waardoor je op een juiste manier kunt reageren.
Als je vermogen om te mentaliseren toeneemt, ben je in staat om je eigen gedrag of het gedrag van anderen beter te relativeren, stressvolle gevoelens te reguleren, anderen te vertrouwen, waardoor je contacten en relaties soepeler en prettiger zullen verlopen. Dit geldt voor elke relatie, zowel werk als privé. Een beter vermogen om te mentaliseren heeft ook een positieve uitwerking op je zelfvertrouwen, je zelfbeeld, je stemming, kortom een positief effect op je dagelijks leven.
Aanvankelijk werd MBT in het leven geroepen als therapie voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Tegenwoordig is het een waardevolle therapie voor de behandeling van problemen in interpersoonlijke relaties of klachten zoals depressie, angst, verslaving, eetstoornissen of trauma.
Heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over mentalisatie bevorderende therapie (MBT)? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen
Last van depressie en behoefte aan psychologische hulp? In de therapie helpen we je te begrijpen wat een depressie precies is.
Hoe kom je van je onzekerheid, te weinig zelfvertrouwen en lage zelfbeeld af? Wij helpen je graag om je negatieve zelfbeeld te overwinnen.
Heb je last van sombere gedachten en gevoelens? Met professionele ondersteuning kun je van je somberheid afkomen.
Wat bieden wij?
Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom.
Wij zijn er om jou te helpen.
Wat bieden wij?
Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.
Hoeveel betaal je zelf?
Bij ons kun je meteen terecht
Onze effectieve eHealth aanpak
We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan
Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt
Hoeveel betaal je zelf?
Bij ons kun je meteen terecht
Onze effectieve eHealth aanpak
We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan
Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt
Reacties cliënten
Ervaringen cliënten
Artikelen, video’s en nieuws