Over EMDR therapie

De afkorting EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een effectief bewezen behandelmethode, die vaak wordt toegepast als je last hebt van een traumatische gebeurtenis. Het kan de enige interventie zijn of onderdeel uitmaken van een therapie waarbij diverse interventies worden toegepast.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van EMDR therapie. Uit de resultaten van meer dan 20 gecontroleerde onderzoeken blijkt dat de werkzaamheid van EMDR voldoende vaststaat. Cliënten reageren goed op EMDR en de therapie wordt als relatief weinig emotioneel belastend ervaren.

Hoe werkt EMDR?

We vragen je aan de gebeurtenis terug te denken compleet met de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te krijgen. Daarna vragen we je de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende beweging. Vaak zal dat de hand van de therapeut zijn. Of klikjes via een koptelefoon. De therapeut zal vragen de aandacht hierop te richten en beweegt daarna de hand op ongeveer 30 centimeter afstand voor je gezicht langs. Of laat de klikjes tussen beide oren, om beurten, links en rechts gaan, zodat de oogbeweging van links naar rechts wordt gemaakt.

We maken op die manier een serie van ongeveer 25 oogbewegingen. Of een serie van 25 klikjes via het apparaat. Na elke serie oogbewegingen krijg je even rust. De therapeut zal je dan vragen wat er in je gedachten naar boven komt. De EMDR procedure brengt vaak een stroom van gedachten en beelden op gang, maar ook gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen. Je wordt na elke serie oogbewegingen gevraagd je te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna een nieuwe serie oogbewegingen volgt.

Na afloop van een EMDR therapie kan de stroom gedachten of beelden nog even doorwerken. Dat is goed. Het is een geruststelling om te weten dat dit meestal niet langer dan drie dagen duurt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan.

De toepassingsgebieden van EMDR zijn de laatste jaren uitgebreid naar andere psychische klachten zoals een negatief zelfbeeld, fobie, faalangst of een angst- of paniekstoornis. Het is van belang dat de klachten zijn ontstaan als direct gevolg van één of meerdere concrete, akelige gebeurtenissen en het denken aan deze gebeurtenis nog steeds een emotionele reactie oproept.

Wat is het werkingsmechanisme van EMDR?

Lange tijd was het onduidelijk hoe het werkingsmechanisme van EMDR moest worden verklaard. Voor de verklaring zijn verschillende theorieën, waarvan de werkgeheugentheorie één van de belangrijkste is. Een traumatische herinnering ligt opgeslagen in je lange termijngeheugen, samen met de emotionele lading. Als je denkt aan de ingrijpende gebeurtenis, voel je je bijvoorbeeld direct weer angstig en misselijk. Wanneer je tijdens de EMDR gevraagd wordt om terug te denken aan die specifieke gebeurtenis, breng je de herinnering weer in je korte termijn (of werk-) geheugen. De capaciteit van dit werkgeheugen is echter maar beperkt. Omdat je tegelijkertijd een afleidende stimulus (het volgen van de vingers van de therapeut of het luisteren naar tikjes via een koptelefoon) krijgt toegediend belast je het werkgeheugen, waardoor er minder capaciteit is voor de herinnering. De herinnering wordt hierdoor minder levendig dan ze was. De nieuwe, vervaagde herinnering wordt opgeslagen in je lange termijngeheugen en de volgende keer dat je eraan denkt is ze ook minder emotioneel, waardoor je er minder last van hebt.

Wat zijn de te verwachten effecten van EMDR?

De EMDR therapie zorgt ervoor dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Je hebt er minder last van en het wordt steeds makkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringen zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. De herbelevingen en nachtmerries nemen af, je slaapt beter en voelt meer rust.

Contact Psychologen Amsterdam

Heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de EMDR therapie? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.

Klantenvertellen
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen

020-2444872

Bel met onze praktijkassistente.
Zij staat direct voor je klaar!

Onze specialisten op het gebied van EMDR

Hester de Zoete
Iva Susac
Annelies de Koning Gans
Peter van Vliet
Sylvana Koene
Karin van Nimwegen
Ellen van den Eijnden
Tessa Bastiaansen
Ruthie Werner
Gerlind Fuge
Margreet Broekstra
Marjam Tjon
Thomas de Vries
Kim Wolterink
Jan-Willem van Kuilenburg
Esther Scholtz
Amanda Klinkhamer
Sven van Kuik
Kitty Kamphuis
Annebel van Es

Afspraak maken

Gerelateerde onderwerpen

Onzekerheid en negatief zelfbeeld behandeling

Een laag zelfbeeld maakt je onzeker. Tijdens de behandeling helpen we je om je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te herstellen.

Trauma behandeling

Een trauma is goed te behandelen. Het doel is dat je traumatische klachten afnemen en eventueel vermijdingsgedrag verdwijnt.

Angststoornis behandeling

Angsstoornisbehandeling

Een angststoornis is goed te behandelen. Door de behandeling nemen de angsten, het piekeren en het vermijdingsgedrag af.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom.
Wij zijn er om jou te helpen.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Ben je hier voor de eerste keer?

We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

klantenvertellen

Klanten vertellen

Reacties cliënten

Zorgkaart NL

Ervaringen cliënten

Nieuws

Artikelen, video’s en nieuws

Coaching

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Call Now Button