Angststoornis en paniekaanvallen

Over angststoornissen en paniekaanvallen

Angst heeft een signaalfunctie en is een reactie van je lichaam om zich in gevaarlijke situaties voor te bereiden. Je hartslag en ademhaling versnellen, je bloeddruk gaat omhoog en je spieren spannen zich: je lichaam is klaar voor actie. Er zijn drie reacties bij angst: vechten, vluchten en bevriezen.

Belemmert angst je leven?

Angst is op zich een nuttig mechanisme – het wordt pas een probleem als het angstmechanisme langdurig te scherp staat afgesteld en het alarm sneller afgaat dan nodig is of afgaat in situaties waar de gemiddelde mens niet bang voor is. Je staat al op scherp als je alleen maar denkt aan mogelijk gevaarlijke situaties en dat is erg lastig. Een angststoornis is meer dan van tijd tot tijd ergens over in zitten. Een angststoornis belemmert jouw leven.

Verschillende soorten angststoornissen

Sociale angststoornis

Een sociale angststoornis wordt ook wel een sociale fobie genoemd. Ben je heel erg bezig wat andere mensen van je vinden, ben je erg bang voor de reactie of de kritiek van anderen, dan kun je een sociale angststoornis hebben. Je bent bang dat anderen je raar of vreemd vinden of dat je jezelf belachelijk maakt.

Denk aan de angst voor een kritische of negatieve beoordeling, de angst om raar gedrag te vertonen (blozen, stotteren, trillen, transpireren), om te blunderen, om niet aardig gevonden te worden of de angst om een presentatie te houden voor een groep mensen. Door je angst ga je deze voor jou moeilijke situaties ontvluchten of vermijden.

Lees meer over de kenmerken, symptomen en gevolgen van een sociale angststoornis, en hoe wij je met je angstklachten kunnen helpen.

Gegeneraliseerde angststoornis

Een gegeneraliseerde angststoornis wordt gekenmerkt door aanhoudende en overmatige zorgen over dagelijkse dingen. Je piekert over dingen die zouden kunnen gebeuren en je verwacht het ergste, zelfs als er geen duidelijke reden is voor je bezorgdheid. Je verwacht een ramp en je maakt je te veel zorgen om je persoonlijke gezondheid, werk, geld, vrienden of familie. Je vindt het moeilijk om je zorgen te beheersen.

Soms veroorzaakt alleen al de gedachte om de dag door te komen angst. Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis weten niet hoe ze de piekercyclus moeten doorbreken en hebben het gevoel dat ze er geen controle over hebben, ook al realiseren ze zich meestal dat hun angst intenser is dan de situatie rechtvaardigt.

Lees meer over de kenmerken, symptomen en mogelijke oorzaken van een gegeneraliseerde angststoornis, en hoe wij je met je angstklachten kunnen helpen.

Paniekaanvallen

Een paniekaanval is een plotseling gevoel van intense angst, die ernstige fysieke reacties teweegbrengt wanneer er geen echt gevaar of duidelijke oorzaak is. Paniekaanvallen kunnen erg beangstigend zijn. Als er paniekaanvallen optreden, denk je misschien dat je de controle verliest, een hartaanval krijgt of zelfs doodgaat.

Veel mensen hebben tijdens hun leven maar één of twee paniekaanvallen, en het probleem verdwijnt, meestal wanneer een stressvolle situatie eindigt. Maar als je terugkerende, onverwachte paniekaanvallen hebt en lange periodes in constante angst leeft voor een volgende aanval, dan heb je mogelijk last van een paniekstoornis.

Lees meer over de symptomen, oorzaken en gevolgen van paniekaanvallen, en hoe wij je met je paniekklachten kunnen helpen.

Symptomen angststoornis

Tijdens een angstaanval kun je last hebben van hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven, benauwdheid, tintelingen in de handen, maagpijn, hoofdpijn, verwarring of het gevoel dat je de controle over jezelf verliest.

Naast de angstaanvallen kun je een combinatie van de volgende klachten hebben:

  • veel piekeren,
  • rusteloosheid,
  • prikkelbaarheid,
  • concentratieproblemen,
  • gespannenheid,
  • vermoeidheid,
  • spierklachten,
  • slaapproblemen

Gevolgen van een angststoornis

Als je een angststoornis hebt, heeft dat meestal enorme gevolgen. Je bent vaak niet in staat je werk goed te doen, een sociaal leven op te bouwen, te reizen of stabiele relaties te onderhouden. Je wringt je in allerlei bochten om bepaalde mensen, plekken of bezigheden te vermijden, zoals autorijden, vliegen of de lift nemen. Of je kunt niet tegen mensenmassa’s, sociale gelegenheden, open ruimten of het kleinste beetje vuil.

De neiging om nare gevoelens, zoals angst, te willen vermijden is begrijpelijk. Vluchten is een natuurlijke neiging bij gevaar, maar als je vlucht voor situaties of plekken die niet gevaarlijk zijn zoals de straat, geringe hoogtes, liften en dieren of je eigen gedachten en gevoelens, is dat een grote hindernis in je dagelijks leven. Je komt het huis niet meer uit en je kunt vereenzamen. Zie ook Fobie.

Behandeling angststoornis

Een angststoornis is goed te behandelen. Om te beginnen onderzoeken we wat voor soort angst jouw leven beheerst. Afhankelijk daarvan stellen wij een behandeling voor die bestaat uit:

  • het vinden van de oorzaak van de angst;
  • het koppelen van deze angst aan mogelijke gebeurtenissen;
  • terugdringen van mogelijke chronische overbelasting

We werken met gedragstherapie. Wij leren je hoe je lichamelijke reacties kunt herkennen. En hoe je die reacties kunt beïnvloeden met ademhalingsoefeningen en andere oefeningen. Afhankelijk van jouw situatie doorbreken we bepaalde patronen, zoals vermijdingsgedrag, drinkgedrag, vluchtgedrag, gebruik van medicijnen of hard werken.

Door de behandeling nemen de angsten, de lichamelijke klachten, het piekeren en tobben af en verbetert de slaap. Vermijdingsgedrag vermindert eveneens.

Lees ook onze Angststoornis behandeling pagina, als je aanvullende informatie wilt over hoe we je angststoornis klachten kunnen behandelen.

Contact Psychologen Amsterdam

Herken je jouw klachten en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag over de behandeling van je angstklachten? Bel dan voor een afspraak of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.

Klantenvertellen
Meer dan 200 cliënten hebben een beoordeling gegeven
Bekijk op Klantenvertellen

020-2444872

Bel met onze praktijkassistente.
Zij staat direct voor je klaar!

Onze specialisten op het gebied van Angststoornis en paniekaanvallen

Hester de Zoete
Iva Susac
Zefanja van Montfoort
Anna Kalksma
Jessica Coppoolse
Peter van Vliet
Nynke Colijn
Sylvana Koene
Karin van Nimwegen
Ellen van den Eijnden
Tessa Bastiaansen
Gerlind Fuge
Margreet Broekstra
Josien Schuurmans
Leonoor van der sloot
Marjam Tjon
Thomas de Vries
Kim Wolterink
Jan-Willem van Kuilenburg
Esther Scholtz
Bob Navis
Anouk Taytelbaum
Sven van Kuik
Kitty Kamphuis
Annebel van Es

Afspraak maken

Gerelateerde onderwerpen

Paniekaanvallen

Paniekaanvallen

Denk niet te gemakkelijk dat paniekaanvallen vanzelf overgaan. Zoek daarom op tijd hulp als je last hebt van een paniekstoornis.

Sociale angststoornis

sociale-angststoornis

Een sociale angststoornis heeft grote negatieve gevolgen voor je dagelijks leven. Therapie kan helpen om je sociale angststoornis te overwinnen.

Fobie behandeling

Fobie behandeling

Als een fobie je dagelijks leven negatief gaat beïnvloeden, is het tijd om hulp te vragen. Een fobie overwin je meestal niet alleen.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom.
Wij zijn er om jou te helpen.

Wat bieden wij?

Een veilige en vertrouwde plek voor therapie in Amsterdam

Oprichtster Anouk Taytelbaum heet je een warm welkom. Wij zijn er om jou te helpen.

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

Vergoedingen

Hoeveel betaal je zelf?

Geen wachttijden

Bij ons kun je meteen terecht

Blended Care

Onze effectieve eHealth aanpak

Ben je hier voor de eerste keer?

We laten je stap voor stap zien hoe wij te werk gaan

Systeemtherapie:
relatie- en gezinstherapie

Boosheid & onbegrip? Soms zit je zo vast in negatieve patronen dat je er samen niet meer uitkomt

klantenvertellen

Klanten vertellen

Reacties cliënten

Zorgkaart NL

Ervaringen cliënten

Nieuws

Artikelen, video’s en nieuws

Coaching

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Wij bieden diverse coachingstrajecten aan zoals personal coaching, loopbaancoaching en teamcoaching.

Call Now Button