Werkt EMDR ook bij een fobie?
Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een effectief bewezen therapie voor de behandeling van klachten, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), die kunnen optreden na het meemaken of getuige zijn van een schokkende traumatische gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan een gewelddadige overval, een auto-ongeluk, brand, langdurig gepest worden of (geestelijke of lichamelijke) mishandeling.
Kan EMDR ook worden toegepast bij een fobie?
Een fobie is een intense of irrationele angst voor een bepaald object, een bepaalde plaats of een bepaalde situatie. Je kunt een fobie ontwikkelen voor heel veel zaken, maar enkele van veel voorkomende fobieën zijn:
- vliegangst;
- claustrofobie (bang om vast te zitten in kleine of afgesloten ruimtes);
- hoogtevrees;
- angst voor spinnen, insecten of andere dieren;
- angst voor naalden of injecties;
- angst voor de tandarts;
- sociale fobie;
- angst voor onweer.
Als je last hebt van een fobie, kun je duizeligheid, kortademigheid, paniekgevoelens, verhoogde hartslag, misselijkheid en andere angstsymptomen ervaren.
Het is niet altijd duidelijk hoe een fobie is ontstaan. Het is mogelijk dat je een fobie ontwikkelt door informatieoverdracht, bijvoorbeeld een vliegangst nadat je beelden op de televisie hebt gezien van het neerstorten van een vliegtuig. Een fobie kan ook als kind aangeleerd of overgenomen zijn. Als je moeder bijvoorbeeld bang is voor onweer, dan kun je als kind deze angst overnemen. De oorzaak van een fobie kan ook een traumatische ervaring zijn, denk aan een auto-ongeluk, de beet van een hond of je bent vast komen te zitten in de lift.
Je weet meestal goed dat de angst niet reëel is, maar de angst wint het van het gezonde verstand.
Een fobie kan ertoe leiden dat je de bron van de fobie vermijdt, omdat het object of de situatie onmiddellijke en intense angst bij je oproept. Dit kan echter een probleem zijn als het object of de situatie onvermijdelijk is. Voor een ontstoken kies is het bijvoorbeeld noodzakelijk om naar de tandarts te gaan. Ziekte, weersomstandigheden of ontmoetingen met dieren zijn ook niet te vermijden.
De angst en vermijding kunnen een aanzienlijke verstoring van je werk, relaties of een beperking van je dagelijks leven veroorzaken.
Hoe kan EMDR helpen?
EMDR is een vorm van therapie die het meest wordt gebruikt voor het omgaan met (onverwerkte) trauma. Het cruciale verband hier is echter dat fobieën, wanneer ze dieper worden onderzocht, veelvuldig ontstaan door een of andere vorm van traumatische gebeurtenis eerder in het leven. EMDR-therapie kan deze verbanden blootleggen, het onderliggende trauma en daarmee de fobie die er vaak uit voortkomt, oplossen.
EMDR helpt je te leren dat de objecten/situaties niet bedreigend hoeven te zijn en helpt effectief bij het kalmeren van angst als je wordt geconfronteerd met je fobie.
Als een fobie je dagelijks leven negatief beïnvloedt en het lukt je niet om (samen met familie en/of vrienden) je angsten te beheersen of te verminderen, dan is het misschien tijd om professionele hulp te zoeken.
Hulp nodig bij een fobie?
Wil je meer informatie over de kenmerken en de gevolgen van een fobie, lees dan onze klachtenpagina’s Fobie en Sociale fobie. Lees ook onze Fobie behandeling pagina als je wilt weten hoe we je klachten kunnen behandelen. En op onze EMDR pagina kunt je lezen wat EMDR is en hoe het werkt. Heb je vragen of heb je behoefte aan psychologische hulp, bel gerust of stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam. |