Angststoornis? Gooi het taboe overboord!
Een angststoornis is één van de meest voorkomende emotionele stoornissen die er zijn. Je weet doorgaans dat er geen reëel gevaar dreigt, maar toch kom je er niet vanaf. Bijna één op de vijf mensen krijgt in zijn leven te maken met een angststoornis, vrouwen vaker dan mannen. Een angststoornis kan grote negatieve gevolgen hebben. Je kunt je werk minder goed doen, het lukt niet goed om een sociaal leven op te bouwen en je doet veel moeite om mensen, dieren, situaties of activiteiten te vermijden waar je angstig voor bent. Kortom, de angststoornis zit je behoorlijk in de weg.
Vooroordelen en schaamte
Veel mensen vinden het moeilijk om over hun angsten te praten, ze willen anderen niet lastig vallen met hun problemen, ze denken dat ze voor een aansteller worden uitgemaakt of dat ze worden uitgelachen of buitengesloten. Ook hebben veel mensen gevoelens van schaamte om erover te praten. Ze denken vaak (geheel ten onrechte) dat hun angststoornis niet ‘normaal’ is, dat ze een uitzondering zijn en dat anderen het zien als een vorm van zwakte.
De meeste mensen willen dat anderen hen zien als een sterke persoon, die in staat is om alles het hoofd te kunnen bieden. En een angststoornis past niet in dit beeld, vooral als de angst ongecontroleerd is en vaak voorkomt. Een angststoornis wordt daarom vaak verborgen in de hoop dat de angsten en de zorgen niet worden opgemerkt en dat men aan de verwachtingen van anderen kan voldoen.
Je staat er niet alleen voor!
Een angststoornis moet uit de taboesfeer worden gehaald. Als je er niet over praat met vrienden of familie, kun je het gevoel hebben dat je aan je lot wordt overgelaten. Je voelt je geïsoleerd en eenzaam.
Uit onderzoek is gebleken, dat je effectiever kunt omgaan met je angsten en malende gedachten als je vrienden of familie in vertrouwen neemt, of professionele hulp van een psycholoog accepteert. Hoe langer je wacht met je angsten te bespreken en hulp te zoeken, hoe erger de stoornis kan worden en de stoornis je dagelijks leven echt gaat verstoren.
Als je met vrienden of familie over je angststoornis spreekt, heeft dit tot gevolg dat jijzelf minder last ervaart van je angststoornis, je kunt je zorgen en angsten dan met iemand delen. Maar het zorgt ook voor begrip bij je vrienden en familie, ze kunnen je steunen en je begrijpt elkaar beter. Soms is dit voldoende om je angsten te overwinnen. Mocht dit echter niet lukken en je angststoornis belemmert je dagelijks leven, dan is dit ook een goede eerste stap om hulp te zoeken bij een psycholoog.
Overheidscampagne: Hey, het is oké
In april 2019 is de overheid een campagne gestart om psychische klachten, zoals een angststoornis uit de taboesfeer te halen en bespreekbaar te maken. Lees op de site van de Rijksoverheid de ervaringsverhalen van mensen met een angststoornis (zoals pleinvrees, hoogtevrees, een sociale angststoornis of paniekaanvallen), die de stap hebben genomen om hun angsten te bespreken.
Het getuigt van moed om over je angststoornis te praten. Misschien kun je wel wat tips gebruiken om dit onderwerp bespreekbaar te maken? Wat kun je zeggen en hoe kun je zo’n gesprek voorbereiden? Op dezelfde site van de Rijksoverheid vind je tips om over je angststoornis te praten.
Een angststoornis is goed te behandelen
Denk niet te gemakkelijk dat een angststoornis vanzelf wel overgaat. Dat is namelijk niet het geval. Zoek daarom op tijd hulp als je last hebt van een angststoornis. Tijdens de behandeling onderzoeken we wat voor soort angsten jouw leven beheersen en wat jouw klachten zijn. We kijken wat de oorzaak is van je angststoornis en we leren je hoe je lichamelijke reacties op je angsten kunt herkennen. Het doel is dat je angsten en vermijdingsgedrag verminderen of verdwijnen, en dat je weer kunt genieten van het leven.
Wil je meer informatie over de verschillende angststoornissen, de symptomen en de gevolgen, lees dan onze klachtenpagina Angststoornis en paniekaanvallen. Lees ook onze Angststoornis behandeling pagina, als je meer informatie wilt over hoe we angstklachten kunnen behandelen.
Het behandelen van klachten wordt lastiger naarmate je langer wacht en de duur van de behandeling zal toenemen. Bel gerust voor een afspraak of als je vragen hebt en stuur een bericht naar Psychologen Amsterdam.